Kamperen met kinderen? Lukt dat?

IMG_20200726_150937_large.jpg

Kamperen met kleine kinderen, het lijkt een onmogelijke uitdaging. Maar hey, slapen in een tent, stokken zoeken, een vuur maken, koken in open lucht … droom je wel er eens van? Gewoon doen! Wij doen het al jaren :-)! En we lossen hieronder een paar van jullie vragen op. Je zult zien dat het haalbaar is, dat je eigenlijk niet veel nodig hebt en als vanzelf vertraagt in de buitenlucht met die kleine draakjes.

Hoe pakken jullie het slapen aan? Kunnen de kindjes wel goed slapen in zo’n tent?

Ik moet eerlijk zijn, om zeven uur ‘s avonds zal je ze niet in bed krijgen. Dus het ritme van thuis moet je even loslaten. Wij gaan meestal slapen als het donker wordt (in de zomer kan het dus al eens laat worden). Maar die zomeravonden zijn zo geweldig, zeker als je met de kindjes een vuur kunt maken. Ze zullen het - zeker de eerste nacht in de tent - heel erg spannend vinden. Maar wees gerust, na al dat spelen vallen ze heus wel in slaap. En wij leggen er ons meestal gewoon bij. Vroeg gaan slapen is het nieuwe uitslapen :-)

Slapen de kindjes in een slaapzak?

Oscar is vier en een half en hij slaapt in een slaapzak. Ella is 3 en ook zij ligt voor het eerst in een kinderslaapzak. Voordien lagen ze gewoon onder een dekentje met een iets warmere pyjama aan. Bij echt koude nachten nemen we nog een extra deken mee dat over ons alle vier kan. Toen ze baby waren, sliepen ze in hun babyslaapzak die we ook thuis in hun bedje gebruikten met vaak nog een dekentje erover. Vaak legden we ze ook in een Deryan-tentje, daar liggen baby’s lekker knus.

En de dutjes?

Dutjes overdag doen wij bijna nooit in de tent. Te veel licht en geluiden. Waar dan wel? In de draagzak of buggy tijdens een wandeling, in de hangmat na een boekje, in de auto, op de fiets …

Wat doen jullie allemaal overdag?

Wij gaan wandelen, zwemmen in het meer of de rivier, we zoeken stokken voor het vuur ‘s avonds, we testen klimbomen uit … niets speciaals eigenlijk. Het kamperen is de activiteit. Het buiten leven geeft je zo veel mogelijkheden dat de dagen vaak te kort zijn.

En wat dan als het regent?

Dat is minder leuk, maar zeker niet onoverkomelijk. We nemen goeie regenjassen mee, een regenbroek voor iedereen en laarzen voor de kinderen. In plassen springen is ook spelen! Wij kamperen met een kleine lichtgewicht tent. Daar is niet zo veel plaats in maar kleuren, boekjes lezen, stempelen … kan er allemaal. We hebben ook een tarp - een waterdicht zeil - dat we tussen bomen kunnen spannen om wat meer buitenruimte te creëren bij slecht weer. En soms is er wel een cafeetje in de buurt om iets te drinken. En we hebben ook al wel eens een hotelovernachting geboekt voor een nacht als het weer écht te slecht is. Daar genieten we dan ook wel eens van.

Nu heb ik nog bibberkouder!
— Ella (3 jaar)

Wat nemen jullie allemaal mee?

Zo weinig mogelijk! Maar het is natuurlijk wel een hele hoop als we voor een paar weken weg zijn. Ik heb een inpaklijst gemaakt voor lang kamperen met de auto of het vliegtuig. En ik heb ook een lijstje voor als je een dag of twee wil kamperen dicht bij huis en je gaat bijvoorbeeld met de fiets.

Wat eten jullie? En hoe bewaren jullie het eten?

Als we op roadtrip zijn met de gewone auto en de tent hebben we geen frigo. We kunnen dus heel moeilijk eten bewaren. Meestal is ons principe: wat we kopen, eten we op. We hebben wel een soort frigozak die in de diepvriezer kan en zo een aantal uren koel blijft. Daar kunnen we soms wel mee verder als er op de camping een diepvriezer is die we kunnen gebruiken. We koken heel eenvoudig, niks culinairs. We hebben twee kleine campinggazvuurtjes en twee kookpotjes. Dat is dus vaak pasta met tomatensaus, rijst met groenten en curry met kokosmelk. ‘s Morgens eten we havermout met noten, rozijnen en fruit. Als lunch eten we vaak brood met tomaat, komkommer, kaas … En tussendoor eten we fruit, noten, crackers. Ik zal snel een gedetailleerder lijstje online zetten met gerechtjes die we vaak klaarmaken en die supereenvoudig zijn.

Hebben jullie nog vragen? Stel ze gerust!

Vorige
Vorige

Buitengewoon kamperen in een tipitent

Volgende
Volgende

Inpaklijst voor kamperen met de fiets