Roadtrip West-Amerika
2 weken (in april)
met een baby (6 maanden)
met de tent en huurauto
Oscar was pas zes maanden oud toen we gingen kamperen in West-Amerika. Onze eerste lange vlucht met hem en meteen een stevige! Elf uur op het vliegtuig naar San Francisco. Met een huurauto en een tent zijn we langs de adembenemende Highway 1 naar de Big Sur gereden. De uitzichten daar zijn onvergetelijk! Via Las Vegas zijn we dan samen met onze vrienden Jan, Sophie, Jack (1,5) en Lewis (3,5) gaan kamperen in de nationale parken Zion, Bryce, Capitol Reef, Monument Valley en Grand Canyon. Een onvergetelijk avontuur!
Op de campings moesten we al het eten in berenlockers steken, maar geen gevaar hoor, wij hebben enkel eekhoorns gezien :-) Het was soms heel erg koud ‘s nachts in de tent. In Bryce Canyon National Park kampeerden we op meer dan 2000 meter hoogte en moesten we een plekje uitzoeken zonder sneeuw. We droegen een muts om te slapen en Oscar was net een eskimo, heel gezellig! Langs de Highway 1 hebben we zeker vijf walvissen gezien, gewoon vanop de rotsen. Een heel gevarieerde trip dus, met veel wandelingen, adembenemende uitzichten en kampvuurtjes!
Onze route
San Francisco (A)
- Monterey: 191 km
- Andrew Molera State Park, Big Sur: 42 km
- Cambria (B): 129 km
- Las Vegas (C): 680 km
- Zion National Park (D): 257 km
- Bryce Canyon National Park (E): 114 km
- Capitol Reef National Park, Fruita (F): 190 km
- Monument Valley (G): 303 km
- Page, Lake Powell (H): 195 km
- Grand Canyon (I): 214 km
- Las Vegas (J): 415 km
San Francisco
Het valt meteen op, San Francisco is een groene stad. Mensen komen er buiten om te gaan picknicken, te lezen of te frisbeeën in het park. Een stad aan het water heeft altijd een speciale sfeer vinden wij. Die groene buitenplekjes zijn ideaal om met Oscar (6 maanden) een rustpauze te nemen, hem te laten rondkruipen en iets te eten te geven.
Trekpleisters
Wij hebben met een reisgids in de hand de typische dingen van de stad bezocht: Coit Tower, Chinatown, North Beach, Fisherman’s Wharf … Wat ons opviel waren de zeehonden bij Pier 39, de extreem steile straten waar de auto’s verplicht 90 graden moeten parkeren omdat ze anders naar beneden bollen, en het lange aanschuiven aan bv. een pizzatent.
Bay Trail
Wat wij heel leuk vonden om te doen in San Francisco is een stuk wandelen langs de Bay Trail. Dat is een fiets- en voetgangerspad van in totaal 500 km lang dat volledig de kustlijn van San Francisco Bay volgt. Wij hebben er uiteraard maar een mini-stuk van gewandeld maar het heeft ons langs heel mooie buitenplekjes gebracht. We eindigden op het winderige East Beach met zicht op de Golden Gate Bridge.
Big Sur | Koa Camping Watsonville, Andrew Molera State Park en Plaskett Creek Campground
Vanuit San Francisco zijn we met een huurauto en onze tent richting Big Sur gereden langs de Highway 1. De uitzichten hier zijn ronduit fantastisch. Er is zoveel te zien! We zijn langs Santa Cruz gereden maar daar waren we ook snel weer weg. De Beach Boardwalk met zijn pretpark was niet echt ons ding. We zijn Monterey gepasseerd en Carmel-by-the-sea.
Maar wat vooral de moeite is, is rijden langs de Pacific Coast en stoppen langs adembenemende uitzichten. Het verveelt nooit!
Kamperen langs de Highway 1
Wij hebben op drie plekken gekampeerd langs de Highway 1. De eerste keer was dat op de Koa Camping van Watsonville, tussen Santa Cruz en Monterey. Dat is geen aanrader hoor, we moesten snel iets hebben voor de nacht. Alles was daar voorhanden natuurlijk, maar het is een grote camping waar wij eigenlijk niet naar op zoek zijn. Onze tweede camping was een voltreffer. We hebben onze tent neergezet in het Andrew Molera State Park aan de kust van de Big Sur. Een topplek! Je mag er niet met de auto bij, die moet je parkeren op een parkingplek waar je ook je campingplek kunt betalen. Dan moet je te voet met al je spullen een klein pad volgen (ik denk ongeveer een kilometer) tot je op een groot grasveld komt. Er zijn berenlockers om je eten in te steken maar geen nood, wij hebben enkel eekhoorns gezien. En de oceaan is vlakbij! Gewoon het pad nog wat verder volgen, daar heb je een geweldig uitzicht.
Onze derde kampeerplek was Plaskett Creek Campground, tegenover Sand Dollar Beach. Dat is een populair strand in de zuidelijke Big Sur. De camping lag wat hoger in het Los Padres National Forest. Wat ook wel de moeite is, is de McWay waterval in het Julia Pfeiffer Burns State Park. Een plek waar veel toeristen komen maar een waterval die in de zee uitkomt, dat zie je ook niet iedere dag! Er is een wandelpad van ongeveer 2 km. En … wij hebben hier vanop het wandelpad twee walvissen gezien!
Zion National Park | Watchman Campground en South Campground
Iets voorbij Cambria zijn we dan het binnenland ingereden richting Las Vegas om dan naar de nationale parken Zion en Bryce te rijden. Kamperen in Zion National Park is een unieke ervaring. Wij kampeerden eerst op Watchman Campground aan de zuidelijke ingang van het nationaal park.
Die camping hadden we een maand op voorhand gereserveerd via de website Recreation.gov. Maar we hadden maar voor één nachtje plaats op die camping dus zijn we die ochtend naar South Campground gereden (dat is de camping die meteen naast Watchman ligt). Dat was een first come first served-camping dus daar zijn we gaan aanschuiven voor een plekje voor de volgende nacht. Waar je ook met je tent staat, je kampeert hier sowieso met zicht op de rode rotsen die zo typisch zijn voor Zion. Iedere kampeerplek is superruim en heeft een picknicktafel en een vuurplaats.
Angel’s Landing
Je hebt een pas nodig om het nationaal park te bezoeken maar als je van plan bent om nog andere parken te bezoeken kan je het best een jaarpas kopen. Wat wij heel goed vonden: tijdens het hoogseizoen zijn er geen auto’s toegelaten in het park. Je mag wel met de auto tot op de camping maar in de rest van het park moet je het openbaar vervoer gebruiken. Dus je kan met de bus naar het begin van de fantastische wandeling ‘Angel’s Landing’. Je moet redelijk wat klimmen tijdens de wandeling maar de uitzichten zijn onvergetelijk. Wij deden de wandeling met Oscar (6 maanden) in de draagzak.
Bryce Canyon National Park | Bryce Canyon North Campground
In Bryce Canyon National Park hebben we gekampeerd op meer dan 2000 hoogte. Heel koud! We moesten een kampeerplekje zoeken waar geen sneeuw meer lag. Hier heb je een warme slaapzak nodig en een muts ‘s nachts! Wij hebben voor Bryce Canyon North Campground gekozen omdat enkel die open was in april. Er is een picknicktafel en barbecue op iedere kampplaats.
Wandelen vanaf Sunset Point
Er vertrekken verschillende wandelingen vanaf Sunset Point. Een kaartje kan je halen bij het Visitor Center. Je kan kort of lang wandelen, het is allemaal even mooi! Wij zijn afgedaald helemaal de canyon in. De paden lopen allemaal tussen de spectaculaire rotsen door. Daarna een serieus pittige klim weer naar boven natuurlijk maar het is onvergetelijk om hier te wandelen! En Oscar (6 maanden) genoot even hard mee in de draagzak.
Capitol Reef | Fruita Campground
De weg van Bryce Canyon naar Capitol Reef (Fruita) is adembenemend mooi! Het is de National Scenic Byway 12, een van de mooiste routes van de Verenigde Staten wordt er gezegd. Wij hebben er inderdaad al roadtrippend kei hard van genoten, Oscar slapend op de achterbank, met af en toe een spectaculaire tussenstop.
Ook hamburgers eten langs de weg hoort er bij :-) Wij hebben lekker gegeten in Burr Trail Grill in Boulder. Ernaast ligt Burr Trail Outpost, ook een heel leuke stop voor koffie en taart.
Kamperen en wandelen in Fruita
In Capitol Reef was het een beetje moeilijk kampeerplek te vinden omdat we niet op voorhand gereserveerd hadden. We hebben op Fruita Campground nog een plekje kunnen fixen en konden nog net in de avondzon een wandeling maken in het nationaal park. Net over de camping start een wandelpad dat je kan volgen naar een uitzichtspunt. Ik moet je niet vertellen dat de uitzichten onvergetelijk waren en we hadden ze helemaal voor ons alleen!
Monument Valley | Wilderness camp site
De weg blijft spectaculair, zeker als je zicht krijgt op de rotsen van Monument Valley. In het park is een eenvoudige camping en ik kan je zeggen, we hebben nog nooit zo mooi gekampeerd als daar. De camping stelt op zich niets voor, je kampeert hier eigenlijk in het wild en hebt eenvoudige toiletten en douches maar het uitzicht is adembenemend en ongelooflijk fantastisch.
Zeker als de zon rood ondergaat … We stonden hier helemaal alleen met onze tent. Wat een ervaring!
De Wildcat Trail
In het park kan je een lusvormige wandeling maken van 5,2 km. Het pad start direct aan de camping, idealer kan niet. Het pad heet de Wildcat Trail en gaat helemaal rond de West Mitten Butte, dat is die gigantische rots met zijn duim naar rechts vanop de camping te zien.
Via Valley Drive
Om Monument Valley ten volle te kunnen beleven moet je eigenlijk de auto nemen. Klinkt niet zo leuk als een trekking te voet door het park, maar je moet het wel doen want het is zo mooi wat je allemaal te zien krijgt! Je volgt de Via Valley Drive, een 27 km lange zandweg tussen de fantastische rotsen. De foto’s spreken voor zich!
Lake Powell | Lone Rock Beach Primitive campsite
Lake Powell is een heel groot stuwmeer. Het blauwe water zou afsteken tegen de rode rotswanden maar daar zagen wij door het bewolkte grijze weer niets van. Niet erg, Oscar (6 maanden) genoot van spelen op het strand. En voor een keer was het eens warmer dan 10 graden om te slapen in onze tent.
Wij kampeerden op de Lone Rock Beach Primitive campsite van Page. Je betaalt je plek aan een slagboom en dan mag je vrij een plekje kiezen op het strand. Hier zijn enkel een paar heel eenvoudige toiletten, geen douches.
Horseshoe Bend
Niet zo ver van Page ligt het prachtige uitzichtspunt Horseshoe Bend. Vanop het parkeerterrein moet je nog 20 minuten wandelen ongeveer. De Colorado maakt hier een enorme meander. Let wel even op met kleine kinderen want er is nergens een afsluiting.
Grand Canyon | Mather Campground
Na Page was de Grand Canyon aan de beurt. Je kunt dit prachtig stuk natuur verkennen met een vliegtuigje of helikopter, fantastische ervaring waarschijnlijk maar veel te duur voor ons :) Wij zijn dus gewoon te voet op pad gegaan met Oscar in de draagzak. We hebben een stuk gewandeld van de Bright Angel Trail (South Rim) maar enkel tot aan het eerste rustpunt.
Afdalen gaat natuurlijk wel maar weer naar omhoog is best zwaar. Die relatief korte tocht was toch al heel erg de moeite. En ook gewoon wandelen langs de rim (Rim Trail) is absoluut adembenemend en onvergetelijk. Er rijdt een pendelbus waar je op en af kunt en dus kun je onbeperkt wandelen en weer de bus opstappen langs de prachtige uitzichten van de Grand Canyon.
Kamperen aan de Grand Canyon
Wij hebben gekampeerd op de Mather Campground aan de South Rim. Hoewel het een grote camping is, kan je toch het best op voorhand reserveren. Wij hebben enkele weken op voorhand gereserveerd via de website. Het is zeker de moeite om nog even naar de zonsondergang te gaan kijken als je je tent hebt opgezet. Maar neem een muts en een dekentje mee want het koelt snel af! De Grand Canyon was voor ons echt onvergetelijk, zeker de moeite waard!
Las Vegas | The STRAT Hotel
Las Vegas is wat het is. Een waanzinnige stad te midden van de woestijn. De ene vindt het geweldig, de andere maar niets. Voor mij was het een noodzakelijke tussenstop op weg van Californië naar Zion National Park en de plek waar we onze terugvlucht namen naar huis. Wouter vond het dan weer geweldig en een stad ‘waar je toch eens geweest moest zijn’.
Geef het kans zou ik zeggen als je het op je route ligt. Eén dagje was voor ons genoeg om die gekte in ons op te nemen maar misschien heb je wat meer tijd nodig om al die waanzinnige plekken te bezoeken. Wij pikten een ‘all you can eat-buffet’ mee in Parijs, een fonteinshow in Bellagio en veel licht en show op straat. We hebben geslapen in een motel in een iets rustigere buurt, niet te ver van de luchthaven. Vanhieruit vlogen we weer naar huis van een onvergetelijke reis!