Winters avontuur in het Jura-gebergte

10 dagen (in december/januari)
met twee kindjes (6 en 8)
in een berghut en winterchalet

Het Jura-gebergte is een gebergte dat op de grens ligt van Frankrijk en Zwitserland, op zo’n 700 kilometer rijden vanuit Brussel. Het gebied ligt ten noordwesten van de Alpen en op veel plekken heb je dan ook een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van het Mont Blancmassief.

Met wat geluk ligt er in de Jura pakken sneeuw in de wintermaanden, ideaal voor sneeuwschoenwandelen en sleeën. Wij gingen in de kerstvakantie en hadden geluk met veel sneeuw en af en toe een knalblauwe lucht. We wandelden naar een berghut voor drie dagen en maakten mooie tochten met de sneeuwschoenen en de slee.

Boerderij onderweg naar de bergen

Om de autorit vanuit België een beetje te breken, slapen we de eerste nacht op boerderij Auberge Le Sillet in Longcochon in het Franse departement Jura. Er zijn koeien, geiten, schapen, paarden, pauwen en kalkoenen. Leuk om hier even de benen te strekken na een lange autorit. Je kan hier zelfs een wandeling met paard en koets boeken, ook als het sneeuwt! Sneeuw ligt er niet als wij aankomen, het is zelfs een graad of 12 met veel zon. Maar wij zijn hier alleen voor de nacht en gaan dan weer verder. De kamers zijn sober maar schoon. Het ontbijt is prima en voor ons heel welkom want straks trekken we de bergen in.

Te voet naar een berghut

‘s Morgens rijden we meteen door naar het vertrekpunt van onze wandeling. Want we gaan te voet naar een onbemande berghut, voor drie dagen! We moeten eten meenemen voor drie dagen, warme slaapzakken, reservekledij én drinkwater. Dat is een hele puzzel, want hoe krijgen we al die spullen mee op onze wandeling? Gelukkig ligt er sneeuw, en kunnen we onze sleeën meenemen. Die laden we vol met alle eten en water en trekken we dan naar boven. Wouter en ik binden sneeuwschoenen onder onze voeten, voor de kindjes is dat niet nodig, zij zakken minder diep de sneeuw in. Na een toch wel zware en avontuurlijke tocht van twee uur in de sneeuw, komen we boven aan aan de berghut. Het weer is goed, de lucht is helder en het uitzicht is fantastisch!

Het berghutleven

In de berghut is slechts een beetje elektriciteit, van één zonnepaneel. Daar kunnen we een lamp mee laten branden in de grote ruimte van de berghut. Koken doen we op een houtkachel, slow cooking ten top dus. En water om mee te koken halen we uit de waterpomp. Een koelkast is er niet, een douche ook niet. Wel een toilet zonder stromend water. Boven zijn er twee slaapplaatsen voor in totaal 25 gasten. Helemaal basics dus, maar alles wat we nodig hebben! Na een lange dag in de sneeuw genieten we binnen van het lekker warme houtvuur. En we hebben geluk, want we zijn hier helemaal alleen!

Sneeuwschoenwandelen en sleeën

Als de zon schijnt, gaan we naar buiten! Het mooie besneeuwde landschap in, en altijd met uitzicht op de witte toppen van de Alpen. We wandelen met sneeuwschoenen aan maar die gaan ook snel weer uit want iedere helling die we zien - en dat zijn er veel - pakken we de slee om naar beneden te glijden! We checken de hellingsgraad, obstakels op de glijroute, afgronden erlangs en als alles prima is, dan glijden we met veel plezier een stukje naar beneden. We moeten ook altijd weer naar boven natuurlijk, te voet, maar we hebben superveel plezier en genieten van de zon.

Deze afdaling is leuker dan eng!
— Oscar (8)

Weer naar de bewoonde wereld

Na drie nachten wandelen we met al onze spullen weer naar de auto, onze sleeën wat lichter en onze hoofden ook, want wat hebben we genoten! Een paar dagen met even helemaal niks! Met als enige focus de kachel laten branden, water op het vuur zetten, de houtoven aanmaken om broodjes op te warmen, Uno spelen, gewoon samen zijn en genieten van het uitzicht op het bankje voor de hut. En sleeën en wandelen en sneeuwpoppen maken als het mooi weer is buiten. Zalig toch!

Winterchalet in Divonne les Bains

Onze volgende accommodatie ligt een stukje lager maar nog altijd in de Jura. Hier ligt geen sneeuw. En als we boven op de toppen sneeuw zien vallen, regent het bij ons alleen maar. Niet erg, in ons huisje op Camping Huttopia in Divonne les Bains kunnen we het best gezellig maken aan de houtkachel. En als we sneeuw willen, rijden we gewoon naar boven een col op.

Sneeuwschoenwandeling bij La Vattay

La Vattay ligt op 1300 meter hoogte en is een prima uitgebaat wandel- en langlaufgebied, op een half uurtje rijden van onze accommodatie. Er ligt een heerlijke laag verse sneeuw dus daar moeten we zijn! We huren sneeuwschoenen voor de kindjes (4 euro per paar, er is een verhuurplek aan de start van de wandelingen in La Vattay) en gaan op pad langs de mooie wandelroutes die uitgestippeld zijn hier. We betalen 6,10 euro per volwassene en 4,90 euro voor de kindjes om toegang te krijgen tot het wandelgebied. De routes zijn prima onderhouden dus dat betalen we graag. Er zijn drie opties om te sneeuwschoenwandelen: een lus van 3,3 km (Ecureuil), 4,7 km (Chouette), of 8,8 km (Gélinotte). Wij kiezen voor de middellange en dat is meer dan genoeg. We zijn een hele middag zoet met de wandeling! Het is ook zo mooi hier, dus geregeld stoppen we voor een pauze. En natuurlijk moeten we ook een sneeuwpop maken en halt houden voor een sneeuwballengevecht!

Als papa een sneeuwbal vast heeft, moet je hem nooit vertrouwen.
— Oscar (8)

Wandeling naar uitzichtspunt Le Turet

Een andere mooie en eenvoudige wandeling, is de wandeling vanop Col de la Faucille (1323m) naar het uitzichtspunt Le Turet (1400m). Ondertussen is het warmer geworden en heeft het een dag geregend, ook op de col hier, dus er is al heel wat sneeuw weggesmolten. De paadjes zijn in het begin sneeuwvrij maar hoe hoger we klimmen, hoe meer sneeuw we zien. Er ligt nog meer dan genoeg voor een nieuwe sneeuwpop! Over de wandeling (2,7 km enkel) doen we 1 uur en 10 minuten, tot op het uitzichtspunt, en dan nemen we dezelfde weg terug. Le Turet is een mooie plek met een weids uitzicht over het meer van Genève en de besneeuwde toppen van de Alpen!


Vorige
Vorige

Over homeschooling op reis

Volgende
Volgende

Winterse stadswandeling in Namen